Головна » 2014 » Лютий » 12 » Що таке довіреність, як правильно її оформити, і у яких випадках вона скасовується?
17:10
Що таке довіреність, як правильно її оформити, і у яких випадках вона скасовується?

 

Що таке довіреність, як правильно її оформити, і у яких випадках вона скасовується?

Відповідно до чинного законодавства України відносини, які ґрунтуються на договорі, можуть здійснюватися за довіреністю, яку ще називають «представництвом». Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Цього разу поговоримо саме про представництво за довіреністю. Відповідно до Цивільного кодексу України, довіреність — це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Тож основною метою видачі довіреності є надання довірителем (той, хто видає довіреність) довіреній особі або повіреному (тому, на чиє ім’я видається довіреність) прав на вчинення певних дій від імені довірителя. Не всі довіреності підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону, має вчинитись правочин. Наприклад, якщо договір купівлі-продажу нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, то і довіреність повинна бути нотаріально посвідчена. Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів може бути посвідчена посадовою особою організації, у якій довіритель працює чи навчається. У довіреності вказується строк, на який вона видана. Якщо строк довіреності не встановлений, вона чинна до припинення її дії.

Найчастіше довіреність оформляють на право керування та розпорядження транспортним засобом, на представлення інтересів особи в суді, на оформлення спадщини та представництво інтересів фізичної особи-підприємця. У законі передбачені випадки неможливості посвідчення довіреності. Так, не можуть бути посвідченні довіреності на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем: оформлення заповіту, подання заяви про прийняття спадщини, укладення шлюбу, усиновлення дитини тощо.

Представництво за довіреністю припиняється у разі закінчення Ії строку, скасування довіреності особою, яка її видала; відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю; припинення юридичної особи, яка видала довіреність; смерті особи, яка видала довіреність, тощо. З припиненням представництва за довіреністю втрачає чинність передоручення. Крім того, особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною.

Що ще потрібно знати, коли видаєш довіреність? Трапляються випадки, коли люди, які видають довіреність, не знають, що саме вони роблять і для чого. Потім, коли виникають якісь непорозуміння і справа доходить до втручання юриста чи іншого правозахисника, з’ясовується, що вони навіть не знали, що робили, коли підписували довіреність, в той час як повірений завжди гарно про все поінформований. Цей факт є дивним і дещо насторожує, адже саме для довірителя своїми діями буде створювати права та обов’язки повірений, і він, у першу чергу, повинен знати, на що він уповноважує свого представника. Досить часто люди, які стали жертвами шахрайства з боку своїх повірених, розповідають, що вони не приділяли особливої уваги довіреності, так як не мають достатньо знань у галузі права. В даному випадку я б радила бути уважними і не боятися ставити запитання про всі незрозумілі вирази чи слова, які містяться у довіреності.

 Починаючи з 2007 року, ведеться Єдиний реєстр довіреностей, до якого вносяться відомості про всі видані довіреності. А це дає можливість отримати інформацію про повноваження представників, а також про те, де, ким, коли і щодо яких повноважень була видана ця довіреність.

За допомогою довіреностей ми можемо дозволити керувати автомобілем своїм близьким, захищати інтереси інших людей у різних органах державної влади, зокрема в суді, можемо робити ще багато різних корисних речей, адже є об’єктивні обставини, які не дозволяють людині самостійно здійснювати її права. Користь від довіреностей набагато переважає ті проблеми, які виникають в процесі неправомірного і недобросовісного використання такого правового інституту як «представництво».

Тому не варто боятись видавати довіреності, варто лише бути обережним і уважним, а в ситуаціях, коли щось незрозуміло, — звертатись до компетентних людей за роз’ясненнями. У випадку дотримання цих простих правил можна буде розглядати довіреність як правовий інститут, який покликаний зробити життя людей зручнішим.

Ведуча рубрики нотаріус Малинського районного нотаріального округу Житомирської області Надія Сергіївна Тимошенко.

Категорія: М+ Ваш консультант | Переглядів: 4315 | | Теги: малин плюс, малин, новини малина, новини малинщини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Більше інформації