Головна » 2014 » Серпень » 13 » Спорядила сина до школи, а таке враження, що весілля йому справила
16:15
Спорядила сина до школи, а таке враження, що весілля йому справила

Спорядила сина до школи, а таке враження, що весілля йому справила

     До початку навчального року в школах ще більше двох тижнів, але батьки разом із дітьми вже атакують ринки, шкільні ярмарки. Закуповують все необхідне для навчання. Деякі мами ледве не мліють від цін. Виріс долар, а разом із ним і ціни на шкільне приладдя та одяг.

     — Думала, що цього року затрати будуть менші, бо ж дещо залишилося ще з минулого. Але почали збиратися і виявилось, що син за літо добряче витягнувся. Брюки вже не брюки, а бриджі. У жакеті рукава короткі. Теж саме й зі спортивним костюмом. І кросівки нові треба. Ну, хоч плач — бідкалась мама восьмикласника Олена Власюк, з якою зустрілися на ринку. — Все доведеться купувати, а це, як мінімум, 1000 гривень. А до форми треба ще ж білу теніску, туфлі. Ще викладай, Олено, 400-500 гривень.

Втім, найтяжче доводиться батькам першокласників, бо ж починають «обмундировувати» чадо, як то кажуть, з нуля. Найбільше коштів йде на форму. Її купують у першу чергу. Адже якщо канцтовари можна придбати і в останні дні перед школою, то шкільну форму підібрати складніше — потрібних розміру чи кольору може не бути. На радість батькам і школярикам — вибір в магазинах, на ринках просто фантастичний. Різні кольори, фасони. І, звісно, ціни.

     Костюм «трійка» 28-34 розміру для хлопчиків, приміром, коштує від 250 до 400 гривень. До нього можна підібрати сорочку (80-100 гривень), галстук (20-30 гривень).

За шкільну форму для дівчинки доведеться викласти щонайменше 250 гривень. Стільки коштує лише сарафан. А до нього ще й блузка потрібна, а це ще 100-150 гривень. Жакет та спідничка для доньки обійдуться батькам у 350-400 гривень.

     Цікавий варіант, який донедавна не зустрічався, — білі блузки з вишивкою. Коштують вони від 100 гривень.

     Уявити школяра без портфеля неможливо. Правда, тепер учні за знаннями ходять переважно з рюкзаками. Вибір їх великий. Оскільки батьки першокласників ще не забули своє дитинство, то, вибираючи наплічник, цікавляться його зручністю і надійністю. Діти ж хочуть, щоб він був стильним, з малюнком із улюблених мультиків чи фільмів. Вартість простеньких, без «прибамбасів» рюкзачків — від 90 гривень. Ортопедична спинка, м'які наплічні лямки і барвистий дизайн збільшать її до 250-400 гривень.

     — Ціни на канцтовари зросли на 50-60 відсотків, — розповідає підприємець Юрій Савка, котрий вже не перший рік торгує канцелярським приладдям. — Найбільше подорожчали зошити. Адже папір — російський. А ціна на імпортний товар формується відповідно до курсу долара, а він нині зріс.

     Найдешевші зошити на 12 аркушів із невиразного кольору обкладинками, які мені вдалося знайти, коштували 1 гривню 20 копійок. Такі ж, але вже з барвистими обкладинками — від двох гривень. За товщі — на 24-36 аркушів — треба віддати 5-6 гривень. Навіть звичайнісінька кулькова ручка, яка торік коштувала 50 копійок, зараз вартує — 1-1,50 гривні. Звичайний, ще «радянського зразка», щоденник потягне 16 гривень.

     Правда, майже кожна річ потрібна школяреві, є і в дешевому, і в дорогому варіантах. І це тішить батьків, чимало з яких залишилися без роботи і не можуть дозволити собі витратити великі суми на підготовку дітей до школи. Але, за словами батьків, як би не заощаджував, забезпечити першокласники необхідним канцелярським приладдям менш як за 350 гривень не вдасться. А якщо доплюсувати до цієї суми вартість форми, сорочки чи блузки, ранця, спортивного костюма і взуття, стрижки для хлопців і букета для першої вчительки, то в 2000 гривень аж ніяк не вкладешся.

     — «Екіпіровка» школяра коштує більше, ніж прожитковий мінімум, — підсумувала одна з мам. — Спорядила сина до школи, а таке враження що весілля йому справила…

Категорія: Людина і суспільство | Переглядів: 900 | | Теги: малин, цікаве, перше вересня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Більше інформації