Головна » 2013 » Грудень » 5 » Сесія, якої могло б не бути…
13:24
Сесія, якої могло б не бути…
29 листопада у великому залі РДА відбулася позачергова 25 сесія районної ради шостого скликання. Із 54 обраних депутатів прибуло 39. Розглянули 11 питань. Вів сесію голова райради Микола Савченко. 
Перед тим, як проголосувати за порядок денний, депутат Володимир Гоменюк запропонував зняти з розгляду перше питання, а саме «Про ситуацію із обслуговуванням місцевих бюджетів Малинським УДК СУ Житомирської області». Свою пропозицію народний обранець пояснив тим, що не варто витрачати дорогоцінний час на переливання з пустого в порожнє. У першу чергу, треба думати про наповнення бюджету. До того ж, нещодавно до Малина з робочим візитом приїжджав головний казначей Житомирщини Петро Чорний, наголосив депутат. Тож усю необхідну інформацію народні обранці могли почути з перших уст і не витрачати на сесії час на порожні балачки. Врешті-решт, від того, що депутати голосуватимуть і вкотре пережовуватимуть проблеми з казначейством, грошей у бюджеті більше не стане. Однак народні обранці не підтримали колегу. 
 
Про стан охорони об’єкта незавершеного будівництва Чоповицької міської лікарні доповідав заступник голови РДА Анатолій Саченко. Ні для кого не стало новиною, що відкриття лікарні у Чоповичах — під великим знаком питання. Причин тому кілька: реформування медичної галузі, недостатнє фінансування. Гроші, які цьогоріч мали надійти на добудову закладу, Малинський район так і не побачив. Затримка проходження бюджетних коштів по казначейських рахунках призвела до заборгованості у сумі понад 45 тисяч гривень перед охоронцями. Тож нині приміщення недобудованого медичного закладу не охороняється. За словами доповідача, вже навіть були перші спроби проникнути у медичний заклад і щось звідти винести.
 
Як стверджує голова РДА Геннадій Ободзинський, райдержадміністрація шукає шляхи добудови лікарні. Не раз керівництво Малинської РДА зустрічалося з цього приводу з заступником міністра охорони здоров’я України Олександром  Толстановим, з першим заступником голови ОДА Миколою Олещенком, головою облради Йосипом Запаловським. Обговорювали можливість виділити частину медичного закладу під житло майбутнім працівникам лікарні. За словами Ободзинського, це дозволило б зберегти приміщення. До того ж, такий досвід уже є в Романові. Самим же утримувати об’єкт району не під силу, жодний бюджет такого навантаження не потягне. 
 
Наприкінці обговорення даного питання депутати прийняли рішення рекомендувати голові РДА Геннадію Ободзинському звернутися до замовника будівництва — Житомирської ОДА — щодо врегулювання питання подальшого використання лікарні та забезпечення її охорони. 
 
На наступному питанні порядку денного, а саме на початку навчального процесу у Нововороб'ївському ЗНВК, хотілося б зупинитися детальніше.
 
По-перше, хочемо подякувати головуючому Миколі Савченку та окремим депутатам районної ради за рекламу тижневика «Замок Володарів». На сесії майже годину обговорювали видання, журналістів, якість матеріалів і, зокрема, статтю «Відкриття заради відкриття, або Ще раз про те, чому ми бідні…», де йшлося про школу у Нових Вороб'ях. Читання тижневика, цитування — саме те, що нам зараз украй потрібно у розпал передплатної кампанії на 2014-й рік! Однак не зайве було б головуючому і про регламент пам’ятати.
 
По-друге, хотілося б нагадати пану Савченку одну просту істину: для того, щоб почути всіх, треба прислухатися до кожного. І якщо хтось, Миколо Івановичу, йде з вами не в одну ногу, то це лише тому, що чує іншу мелодію. Та, схоже, ні пан голова, ні його соратники, цього не розуміють. 
 
Відкриття школи у Нових Вороб'ях — дійсно подія районного масштабу. І про це у «Замку Володарів» було сказано. Ми прекрасно розуміємо, що в нинішніх реаліях відкриття навчального закладу в селі — це велике свято. Однак, робити все це треба не заради возвеличення себе самого, мовляв, я — герой. А для людей. Якщо відкривати школу, то робити це так, щоб комар і носа не підточив, і щоб уже завтра діти сіли за парти, а не їздили за наукою до сусідніх населених пунктів. Не даремно ж кажуть, хто поспішить, той людей насмішить. Саме так і вийшло: Нововороб'ївський навчальний заклад урочисто відкрили, директору вручили золотий ключик від приміщення, подякували депутатам, підрядній організації, а потім — раз! І школу на замок! Бо немає грошей на зарплати вчителям (дефіцит заробітної плати педагогам нині становить близько 800 тисяч гривень. А місячний бюджет школи у Нових Вороб'ях дорівнює 120 тисяч гривень). Бо не провели, згідно з чинним законодавством, процедуру закупівлі шкільних меблів. Бо, врешті-решт, не встановили протипожежну систему, блискавкозахист, через відсутність яких, власне, й згоріла школа!!! Та й СЕС не дала добро на відкриття навчального закладу, оскільки, найелементарніше, були відсутні рукомийники в їдальні. То хіба не можна було ще місяць почекати з відкриттям школи? Два роки чекали ж? 
 
Тому з резонним запитанням звернувся до своїх колег депутат Володимир Гоменюк: «А ви б відправили свою дитину до школи з неперевіреним вмістом концентрації формальдегіду в повітрі, який призводить до ракових захворювань?». Чому ніхто з народних обранців не відповів «так»? 
 
А Савченко ж відправляє дітлахів до Нових Вороб'їв, тисячу разів наголошуючи на сесії, що «школу треба запустити. Не вистачає коштів, то їх при бажанні можна було б знайти!». 
 
Звичайно, можна було б… Але окрім грошей ще й про здоров’я та безпеку учнів та педагогів треба думати! 
 
Тільки до цих порад і зауважень Микола Іванович не прислухається. Він звик «по службе своей» роздавати поради відрами, а от приймати їх від когось і краплями не бажає. Певно, думає, що він найрозумніший. 
 
Після запального виступу депутата Євгена Зайця склалося враження, що напередодні сесії з ним провели потужну виховну роботу. Інакше чого б Євген Дмитрович, розмахуючи «Замком Володарів», так тараторив в угоду пану Савченку? Розпочав заядлий комуніст із радісної, на його погляд, події — митрополит Коростенський і Овруцький Віссаріон освятив школу в Нових Вороб'ях (!). Це ж яке щастя! А закінчив депутат тим, що все написане у «ЗВ» — то відверта брехня! Школа до відкриття готова і навчання треба розпочинати негайно! 
 
Як на мене, єдине, за що можна було б погладити по голові Євгена Зайця, так це за пораду голові РДА та голові райради «разом плуга перти». Таку ж пораду, до речі, хотілося б дати й народним обранцям. Одні, перед тим, як тягнути догори руку, думають, як буде краще для людей. А інші в цей момент колупаються у носі, а потім голосують так, як скаже «командир». З таким підходом, погодьтеся, нічого доброго не буде. 
 
Після з’ясування, хто й що зробив для відкриття школи у Нових Вороб'ях, хто й коли ходить на роботу, хто й скільки разів бував у Нововороб'ївському ЗНВК, головуючий закликав підтримати рішення рекомендувати голові РДА, начальнику відділу освіти РДА, начальнику відділу фінансів РДА відновити навчальний процес у школі з 1 грудня. Однак депутати таке рішення не підтримали. 
 
Наприкінці засідання зловила себе на думці, що 25-ї сесії взагалі могло б не бути. Адже жодного важливого питання для життєдіяльності району вирішено так і не було: пункт про роботу казначейства — це 20 хвилин носіння води у решеті, можливість покрасуватися, показати своє «я». Питання зі школою у Нових Вороб'ях — такий собі шанс випустити пар. А от дійсно те, що варто було зробити, а саме прийняти міри щодо забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери у листопаді-грудні, залишилося поза увагою голови райради та його соратників.

Кілька слів хотілося б сказати і про трактор, яким так вправно керував голова райради на суботнику в Нових Вороб'ях. Нам особисто все одно, на чому ви сидите, Миколо Івановичу: на тракторі, у салоні нової автівки чи на возі. Головне, не порушувати Правил дорожнього руху та вчасно гальмувати. А щодо методів управлінської роботи, то хочеться зауважити: не можете організувати роботу так, щоб за кожним трактором був закріплений водій, то сідайте за кермо самі! Як казав видатний римський комедіограф, sapienti sat!
Переглядів: 398 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Більше інформації