Головна » 2013 » Грудень » 19 » Горимо, а хто ж гаситиме?
19:16
Горимо, а хто ж гаситиме?
З початку нинішнього року на Малинщині сталося 86 пожеж. У вогні загинуло п’ятеро людей. Найчастіше червоний півень заглядає в оселі та господарські будівлі в осінньо-зимову пору, коли люди починають топити печі й вмикати обігрівачі. 

Ось і минулої середи, коли номер вже був зверстаний, до редакції «Замку Володарів» зателефонував фахівець із оперативного реагування ДПРЧ-13 Сергій Волошин і повідомив, що в селі Тишів унаслідок необережного поводження з вогнем згорів сарай, а вже через годину у пожежній частині пролунав інший тривожний дзвінок. Рятувальників викликали у Головки. Там через коротке замикання електромережі спалахнув будинок, де мешкала пенсіонерка. Жінку врятували сусіди, а от житло та речі згоріли дотла. 
 
Ще одна пожежа сталася минулого четверга, 12 грудня, у селі Йосипівка. Через тріщини у комині іскри потрапили на перекриття будинку, що і стало причиною загорання. Рятувальники вчасно приїхали на виклик до села — хатина вціліла. Тільки перекриття у будівлі обвуглилося, та штукатурка трохи обсипалася. Господар оселі відбувся переляком. 
 
Але, на жаль, не завжди вогнеборцям вдається врятувати житло і його власників від ненаситного вогню. І в цьому їхньої вини немає…
 
— Коли сигнал про пожежу надходить до нас із віддаленого від райцентру села, то врятувати будинок, а часом і життя людей, дуже мало шансів, — розпочав розмову про будні пожежної частини майор служби цивільного захисту Євген Миколайович Возний. — Раніше майже у кожному селі була пожежно-сторожова охорона, яка до приїзду рятувальників з Малина намагалася самостійно загасити вогонь. Для нас це була неабияка підмога. 
 
— А зараз лише в Йосипівці лишилася пожежна машина, — долучається до розмови Сергій  Волошин. — Але вона зазвичай зламана, або водія немає і знайти його ніхто не може. Донедавна і в Скуратах була пожежна машина. Але її, здається, здали на метал, тільки бочка лишилася. Добре, що з того боку є Чоповицька ППЧ. У нас — три пожежні машини, у чоповичан  — дві, так і працюємо.  
 
— Щоразу на караул у пожежну частину заступає одна бригада, — продовжує Євген Возний. — Тобто, якщо, не доведи, Господи, хлопцям доведеться їхати на виклик у Мар'ятин, то Малин залишиться без чергового караулу. Такі випадки вже траплялися. І не раз. Колись, пам’ятаю, практично одночасно загорілися будинки у різних селах та ще й у протилежних куточках району. Одну будівлю вдалося врятувати, а інша згоріла майже дотла. А все тому, що одна бригада не може розірватися на кілька викликів. Траплялися випадки, коли й з вихідного хлопців смикали. Вони за власні кошти наймали таксі й «летіли» чимдуж на роботу. Однак це ж не вихід із положення! Для міста обласного значення з такою кількістю населення просто вкрай необхідно розширювати особовий склад. Ось, наприклад, у Бердичеві, Коростені щоразу чергують два караули. Чим ми гірші?
 
Та не гірші! Просто грошей у міському та районному бюджетах немає! За деякими підрахунками, утримання пожежно-сторожових охорон у селах обходилося б районному бюджету у понад сто тисяч гривень на рік. Гроші ніби й невеликі, однак і тих немає. Але ж можна було б, приміром, відновити роботу ПСО лише на базі найбільших сільських рад, скажімо, у Луках чи Гранітному. 
 
Звичайно, на збільшення особового складу ДПРЧ-13 також потрібна кругленька сума. Грошей потребує і встановлення на територіях сільських рад гідрантів, водонапірних башт. Але ж дещо можна зробити й без особливих затрат. Наприклад, розчистити від снігу під’їзний шлях до річки чи ставка, прорубати лунки на водоймі, облаштувати пірс. Усе це у випадку пожежі полегшило б роботу рятувальників і збільшило шанси врятувати житло і його мешканців.

До речі, вогнеборці Малинської ДПРЧ-13 та Чоповицької ППЧ-19 цьогоріч посіли друге місце в обласних змаганнях із пожежно-прикладного спорту.
Переглядів: 373 | | Теги: гаситиме, Горимо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Більше інформації